Achtergrondinformatie over de methode van Franz Ruppert, ‘Opstellen van het verlangen’

 

De beschreven informatie op deze website over het ‘Opstellen van het verlangen’ is gebaseerd op eigen ervaringen en dankzij de kennis van Margriet Wentink en Wim Wassink, oprichters, trainers en opleiders van Interakt Tiel en Franz Ruppert, grondlegger van deze methodiek. Op de website van www.interaktiel.nl en www.franz-ruppert.de zijn meer artikelen en lezingen te vinden. Uitgeverij Mens verzorgt de uitgaven van boeken van deze pioniers.

Ook geeft deze uitgeverij het boek ‘Stilstaan bij trauma’ van Vivian Broughton uit. Een aanrader voor mensen die deze vorm van werken willen ondergaan.

 

Voor mensen die hun diepste zielsverlangen (deels) zijn kwijt geraakt, kan deze manier van werken veel mogelijkheden bieden. Deze methode van traumaverwerking is een nieuwe werkwijze die zich in de praktijk verder ontwikkelt. Hij is gebaseerd op erkende hechtings- en traumatheorieën.

 

Franz Ruppert zegt zelf over de ontwikkeling van de psychotherapie het volgende:

”De psychotherapie in zijn geheel kan zich nog verder ontwikkelen. Nog altijd begrijpen we niet alles en nieuwe inzichten ontstaan stap voor stap”.

“Als we de menselijke psyche niet in zijn volle breedte en diepte begrijpen blijven veel van onze inspanningen om psychische gezondheid te bevorderen vruchteloos”.

 

Franz Ruppert heeft, op grond van zijn inzichten tijdens het werken met getraumatiseerde mensen, het systemisch werken verder ontwikkeld tot trauma systeemopstellingen. Dit wordt vaak aangeduid als het opstellen van het ‘verlangen’. Verlangen is een vitale impuls om te onderzoeken. Het is datgene waarmee iemand zich op dit moment wil confronteren, waar hij aan wil werken om in zijn persoonlijke ontwikkeling een stap vooruit te maken.

 

De begeleiding is gericht op:

 

  • het sterken en het verder ontwikkelen van de gezonde delen;
  • bewust worden van overlevingsstrategieën die niet meer nodig zijn;
  • integratie van de traumatische gebeurtenissen.

 

Het werken met de methode kan een diepgaande verandering bij mensen teweeg brengen. Stap voor stap worden delen van de levenspuzzel blootgelegd. De ervaring leert dat er een positiever zelfbeeld ontstaat. Er komt meer ruimte om zichzelf te mogen en kunnen zijn.