Hoe ga ik met je aan de slag?

 

Klachten kunnen doorgaans pas verdwijnen als de oorzaak is begrepen en de eigen gevoelens verwerkt zijn. Door middel van gespreksbegeleiding wil ik kijken wat je vragen zijn, wat je zielsverlangen is, waar je kracht ligt en waar je belemmeringen voelt.

 

Je geschiedenis kun je niet veranderen, net zo min als de realiteit die zich in je leven heeft voorgedaan. Wel is het mogelijk om hier opnieuw naar te leren kijken en door herkenning en erkenning hier ruimte aan te geven.

 

Ik vind het belangrijk om je, vanuit je gezonde autonomie, te ondersteunen. Jij geeft aan wat je zielsverlangen is en op welk punt je je wilt ontwikkelen.

 

De gespreksbegeleiding kan ik, op jouw verzoek, aanvullen met een individuele systeemopstelling, ook wel ‘opstellen met het verlangen’ genoemd. Ik werk met de methode van Franz Ruppert omdat deze werkwijze veel inzicht kan geven en informatie bloot kan leggen die ondersteunt bij het verwerken van trauma’s. Ik noem deze methode ‘het opstellen van het zielsverlangen’.

 

Door middel van een opstelling kan de psyche van een persoon zichtbaar gemaakt worden. In een opstelling worden objecten en/of menselijke representanten opgesteld. Ze weerspiegelen ons innerlijk leven, onze gedachten, onze gevoelens, onze zielsverlangens, onze belemmeringen en onze gedragingen. Dit kan helpen om bewuste en ook onbewuste en niet in taal opgeslagen psychische processen beter te begrijpen.

 

Voor aanvang van de opstelling formuleer jij jouw zielsverlangen. Bijvoorbeeld het verlangen naar meer rust of verbinding met een ander. Dit is het uitgangspunt voor de opstelling.

Als je je verlangen opstelt, kun je door het zien en ervaren van de opstelling toegang krijgen tot herinneringen en gevoelens. Door je hiermee opnieuw te verbinden, kan een helingsproces op gang komen.

 

De focus van de systeemopstelling is gericht op de eigen innerlijke structuur en de dynamiek daarvan. Relatiestructuren buiten de persoon staan niet centraal. (Dit in tegenstelling tot familie-opstellingen waarbij juist de dynamiek van de familie wordt opgesteld).

 

Als cliënt geef jij aan wat opgesteld mag worden. Jouw regie staat centraal.

 

‘De kat uit de boom kijken’

Het ervaringsverhaal van ‘Jeannette’

 

De eerste keer dat ik naar een workshop ‘traumasysteemopstelling’ ging, vond ik dat heel spannend. Eerst ‘de kat uit de boom’ kijken’ dacht ik. Ik was al een aantal keren naar een familieopstelling geweest. De traumasysteemopstelling werkte op een heel ander niveau. Ik was geraakt en ontroerd door wat ik als deelneemster van de workshop mocht zien en ervaren.

 

Lees verder >>